HållbarhetLivsstilMat

VI VILL VARA DET MEST HÅLLBARA MEJERIET I SVERIGE

By december 13, 2021No Comments

– SVENSKA SKÅNEMEJERIER SATSAR PÅ HÅLLBARHET I HELA NÄRINGSKEDJAN

Denna artikeln innehåller reklam

Skånemejerier har som ambition att skapa värde för sina konsumenter genom att förse dem med näringsrika och innovativa mejeriprodukter av bästa kvalitet. Genom att skydda naturen, skapa partnerskap, samarbeta med leverantörer, engagera medarbetarna och erbjuda det bästa och mest lönsamma alternativet för kunderna hoppas de kunna göra det, och bli Sveriges mest hållbara mejeri. 

– För att bli Sveriges mest hållbara mejeri har vi fyra prioriterade fokusområden; klimat, djuromsorg, hälsa och relationer. Alla dessa fokusområden ramar in vårt cirkulära ansvar, det går inte att tänka linjärt längre. Vi måste återanvända och återinvestera. Vi måste tänka kretslopp. Hur utnyttjar vi alla våra resurser på bästa sätt? Vad gör vi med det som blir över?, säger Louise Heegaard, marknadschef på Skånemejerier. 

Skånemejerier har en vision: de vill vara det mest hållbara mejeriet i Sverige. Hållbarhet ska alltid värderas högt, men aldrig på bekostnad av kvalitet och god smak.

Allerum, ett av deras varumärken, görs nästan enbart på svensk mjölk från mjölkbönder i Skåne och södra Sverige. Efter att osten lagrat i minst 12 månader packas den, och skickas sedan från ysteriet i Kristianstad till grossisterna för att därefter hamna hemma i de svenska hushållen. 

– Alla produkter vi utvecklar tar avstamp i konsumentbehov- och insikter. Det är en lång och komplex process att ta fram en ny Allerum ost. Vår ostmästare i Kristianstad provystar ett recept där kvalitet och smak utvärderas efter flera månaders lagring, en process som kan ta upp emot tre till fyra år. Alla parametrar måste stämma för att skapa smakkonst, berättar Louise. 

Minskat klimatavtryck

Skånemejerier har gjort en egen analys för att se var de gör mest klimatavtryck. För mejerivaror kommer det största klimatavtrycket från gårdarna. Därför får alla mjölkleverantörer en ekonomisk ersättning när de jobbar mer systematiskt med att mäta sina utsläpp sedan 2020. 

– En stor utmaning är att minska utsläppen på gårdarna.Vi deltar i ett forskningsprojekt på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som handlar om att hitta svenska alger som kan användas i kornas foder.

Från ko till förpackning

Djuromsorg är självklart väldigt viktigt för Skånemejerier, det är hela grunden till verksamheten, det är där näringskedjan börjar. För att kor ska kunna producera mjölk måste de må bra, och när korna är välmående och friska kan de också producera rätt mängd mjölk, och på så sätt undviker man sjukdomar och antibiotika.

Men hållbarhetsarbetet tar inte slut på gårdarna, även förpackningarna ska ha kriterier som inte ger klimatavtryck. 

– Vi arbetar ständigt med att förbättra våra förpackningar. Utmaningen är att ta fram de bästa förpackningarna ur ett miljöperspektiv men utan att kompromissa med livsmedelssäkerhet och användarvänlighet. Allerum är unik med sin kupa, som är helt cirkulär då plasten i kupan är monomaterial. Den består alltså endast av ett material, vilket gör den enklare att återvinna. Det innebär att kupan är helt återvinningsbar, säger Louise och fortsätter. 

– Vi har också bytt lock på våra 700g-bitar från plast till huvudsakligen papper så att konsumenten kan återvinna locket som papper. Vi måste behålla en liten del plast i 

locket för att garantera livsmedelssäkerhet och hållbarhet på produkten och därmed minska matsvinn, men trots det reducerade detta initiativ vår plastanvändning med 4 ton på ett år.

Skånemejerier AB 

Skånemejerier grundades 1964 när fyra mejeriförbund slogs ihop och blev Skånemejerier AB. Allerum är marknadsledare i Sverige inom lagrad ost av en anledning: ostarna är framtagna med stor precision och expertis av vår ostmästare som arbetat med varumärket sedan starten 1996, men mystiken bakom Allerums smakkonst förblir såklart en hemlighet. 

Läs mer på skanemejerier.se

Hoppa till verktygsfältet