Livsstil

MOLNIFY LÅTER DIG SKAPA SKRÄDDARSYDD MJUKVARA AV DINA EXCEL-FILER, UTAN ATT DU BEHÖVER KUNNA PROGRAMMERA

By december 13, 2021No Comments

Denna artikeln innehåller reklam

– Om du har en Excel-modell till att beräkna priser för en produkt som du säljer, samt en prislista som uppdateras då och då, kan det bli en komplex och tidskrävande uppgift att sköta den. Låt säga att du även delar denna modell med ett antal kollegor. Excel-filen kan dock vara svår att sätta sig in i, framför allt om det inte är du själv som har skapat den. Någon kan råka skriva över en nödvändig  formel eller rentav skicka filen till fel mottagare. Detta är en tidstjuv som stjäl resurser från det som företaget egentligen borde fokusera på, säger Mattias Hjortzberg, vd på Molnify, vars tjänst låter dig skapa webbappar som är enkla att arbeta med direkt från dina Excel-filer. 

”Med Molnify bryggar vi gapet mellan Excel-ark och  skräddarsydd mjukvara.”

De flesta bolag jobbar i någon utsträckning med Microsoft Excel. Programmet låter användaren snabbt bygga upp   matematiska modeller för till exempel priser och marginal, prognoser eller processer. Många använder också Excel till att realisera idéer och koncept. En mjukvarulösning  kan vara ett naturligt nästa steg, men ändå är det få idéer  som lämnar Excel för att lanseras som självständig mjuk vara. Att anlita extern IT för att skapa en skräddarsydd  mjukvara kan ta veckor, månader eller till och med år och kosta väldigt mycket pengar. Detsamma gäller ofta med den interna IT-avdelningen. Med sin egenutvecklade mjukvara hjälper Molnify dig att gå från idé i Excel till färdig mjukvarulösning – ofta inom loppet av minuter. I regel så  minskar Molnify ett företags IT-kostnader med upp till 95% när man ser till både utveckling och underhåll. 

Säljarnas tid med offerter halverades

– Med Molnify kan du t.ex. enkelt göra om din komplexa  prissättningsmodell i Excel till en webbapp som är enkel  att använda, smidig att dela med dina kollegor och betydligt säkrare än Excel-filen som den kom ifrån. När du gör uppdateringar, så görs dessa direkt i Excel och när du laddar upp en ny version till Molnify, så är uppdateringen direkt tillgänglig för alla som använder appen. Vi har till exempel kunder där säljarna har spenderat åtskilliga timmar per vecka med att skapa offertberäkningar i Excel. När vi hjälpt dem skapa en webbapp av Excel-filen de brukade använda, så har säljarnas arbete med offerter mer än halverats, säger Mattias. 

Molnify är en svensk uppfinning som kom till när ett vanligt problem identifierades 

Markus Kirsten, grundaren av Molnify, arbetade tidigare på ett stort konsultbolag där han ofta fann sig själv översätta  Excel-modeller till PowerPoint, framtagna för kunduppdrag. 

– När mina klienter hade frågor i möten om till exempel vad som händer om vi har en marginal på 42% istället för 35%, eller om Kina skulle växa med 2% istället för 5%, så tittade vi in i den underliggande Excel-modellen istället för  presentationen i PowerPoint. Då började jag leta efter en  mjukvara som tillät mig att gå direkt från en modell i Excel  till en snygg presentation. Ett program där all logik hängde  med, där jag slapp att kopiera och klistra och var osäker på  om vi hade den senaste versionen. När Markus inte kunde  hitta någon sådan produkt som var bra så började han tillsammans med vännen Richard Petersson skapa en själv. Så föddes Molnify! 

 – Med Molnifys mjukvarutjänst räcker det med kunskaper i Excel för att skapa stilrena och användarvänliga webb applikationer, utan att du behöver skriva en enda rad kod, säger Markus.

Flera stora svenska bolag som t.ex. Telia Company, försäkringsbolaget If och Vattenfall har upptäckt hur de  snabbt kan utveckla egen mjukvara med Molnify

”Molnify har hjälpt oss att snabbt gå från idé till färdig lösning på bara några dagar, när det tidigare har tagit oss veckor eller månader. Vi har nu framgångsrikt utvecklat och sjösatt ett antal appar/tjänster runtom på Telia, vilka driver både värde för våra användare och vår verksamhet.” – Ivo Kukavica, Innovation Catalyst, Telia Company

Flera stora svenska bolag som t.ex. Telia Company, försäkringsbolaget If och Vattenfall har upptäckt hur de  snabbt kan utveckla egen mjukvara med Molnify

Stöd för hundratals Excel-formler, samt egna kreativa funktioner Molnify använder sig av vanliga Excel-formler i Excel-filen för att skapa logik. 

– Det finns ett omfattande funktionsstöd för hundratals  Excel-funktioner, så du behöver inga som helst programmeringskunskaper själv, säger Mattias. Och för dig som har programmeringskunskaper eller personer omkring dig i din organisation som har det, kommer möjligheten väl till hands att dina appar automatiskt får ett API och därmed direkt kan integreras mot andra tjänster. 

Det som också gör Molnify så flexibelt är de många extra funktioner som skapats – de flesta efter att kunder efterfrågat dem. 

– Du kan till exempel få en direkt inläsning från en streckkodsläsare till din app, fortsätter Mattias. Dina appar kan skicka mejl, kopplas till Microsoft Teams eller Slack, producera snygga PDF:er samt läsa och skriva data till en  databas. Detta gör att mycket arbete som är av typen ”klippa  och klistra” med manuella steg enkelt kan automatiseras.

Andra anmärkningsvärda funktioner är stöd för signaturer direkt i appen, möjlighet att dölja och ta fram innehåll  baserat på logik, samt uppladdning av bilder, filmer och andra filer. Du kan även enkelt ändra grafisk stil på din app.

– Vi hoppas att fler svenska företag ska upptäcka hur enkelt och prisvärt det kan vara att ta fram skräddarsydd mjukvara, avslutar Mattias Hjortzberg. 

Läs mer på molnify.com

Hoppa till verktygsfältet