Denna artikel innehåller reklam

Sushi Yama är restaurangkedjan där hjärtat klappar hårt både för att ge sina gäster god mat och för att ta hand om naturen. Hållbarhetsarbetet är oerhört viktigt, särskilt då debatten om hur man ska stoppa utfiskningen av haven är ständigt pågående. 

Arbetet för friskare hav är något man aktivt arbetar med och 2018 blev sushirestaurangkedjan Sushi Yama både ASC- och MSC-certifierade. I korta drag kan man beskriva det som att MSC-märkningen garanterar att produkten kommer från livskraftiga bestånd och att fisket utförs på ett sätt som påverkat havsmiljön så lite som möjligt. ASC är en certifiering för odlade fisk- och skaldjursprodukter där organisationen fokuserar på att produkterna odlats på ett hållbart sätt, både vad gäller miljö och sociala aspekter.

Danny Barsoum, marknadschef på Sushi Yama, berättar passionerat om hur man arbetar med hållbarhet och vilka frågor som är särskilt viktiga för medarbetarna.

– Vi brinner främst för att välja våra råvaror med omsorg. Redan sen Sushi Yama grundades har WWF:s fiskguide legat till grund för vår meny. Fiskguiden klassificerar fisk- och skaldjur och placerar de i olika kategorier beroende på hållbarhet/miljö. Vid val av nya råvaror så utgår vi först och främst från att hitta en råvara som uppbär ASC-/MSC-märket och saknas det för den avsedda råvaran så ser vi antingen över ifall det finns en likvärdig som har någon av märkningarna eller hur status är i Fiskguiden.

Det engagemang man har visat för hållbarhet inom sushibranschen ledde även fram till att man 2019 tilldelades priset ”Årets Pionjär” av ASC för sitt arbete med hållbarhet. Under 2020 arbetar man även vidare med andra aspekter för att ta sitt miljöengagemang till nästa nivå.

– Vi ser över våra förpackningar för tillfället. Även om vi arbetar med pappersförpackningar och alltid har minimerat mängden plast, så vill vi kunna ta nästa steg. Våra förpackningar kommer att gå över till att bestå av en hög procentsats förnyelsebar råvara.

På Sushi Yama strävar man hela tiden för att bli bättre samtidigt som man vill fortsätta växa. Genom att servera sushi av hög kvalitet i restauranger över hela Sverige är visionen att expandera ytterligare och att sprida hållbarhetsarbetet till andra i samma bransch. 

– Vi har som vision att kunna erbjuda vår sushi i hela Norden inom en framtid och att kunna påverka fler aktörer inom vår bransch till att se över just hållbara alternativ. Vi vill visa att det går att växa och samtidigt vara hållbar.

Läs mer på sushiyama.se

Hoppa till verktygsfältet