Denna artikel innehåller reklam

Ett besök på Almåsa Havshotell är en upplevelse utöver det vanliga där middag och underhållning i mörker står på agendan och där omtanke om både människa och miljön är i fokus.   

På Almåsa Havshotell finns en lång historia av omtanke och tillgänglighet. Almåsa, som har en historia som medlemsställe för Synskadades riksförbund, är i dagsläget hotell och konferensanläggning där hållbarhet för både människa och miljö är av största vikt. Britt-Marie Bäcke, hotellchef, berättar gärna om hur hållbarhet innefattar så många saker: dels ansvar gentemot miljön men också mot gästerna. Bland annat är hela verksamheten svanenmärkt.

– För oss alla här på Almåsa är det viktigt att vi ställer oss frågan om hur vi faktiskt jobbar för att arbeta hållbart för miljön och våra gäster. När det kommer till vad vi serverar tänker vi lokalproducerat och ekologiskt och köper in råvaror från våra granngårdar. Vi bjuder också in leverantörer för att prata om sina varor när vi har servering för att man som gäst ska få veta mer om var maten kommer ifrån och samtidigt stärka våra lokala producenter.

Man arbetar även med ett ölbryggeri i Sundbyberg som har tagit fram två ölsorter särskilt för Almåsa och husets viner kommer från det franska vinhuset Chapoutier där alla etiketter står i punktskrift, för att framhäva hotellets och personalens brinnande engagemang för synskaderörelsen. Dessutom har de ett samarbete med ett ungt lokalt företag på Södermalm som gör kombucha och som buteljerar en särskild sort för Almåsa med speciella smaker för att man ska kunna erbjuda sina gäster ett sundare dryckesalternativ till maten.

– Hållbarhet gentemot våra gäster handlar om vår mat, vad vi serverar. Vi har ett nytt koncept gällande fika, som självklart fortfarande innehåller nybakt kaffebröd och kakor, men det erbjuds även knäckebröd med färskoströra, smoothies eller yoghurt med nötter som mellanmålsalternativ som ger mer energi för dagen.

Omtänksamhet, god och nyttig mat, rörelse och träning och miljömedvetenhet blir ett helhetskoncept för Almåsa och Britt-Marie understryker vikten av att alla ska kunna vara med, oavsett om man har en synskada eller någon annan funktionsvariation och man prioriterar tillgängligheten för alla gäster. Man vill också uppmärksamma synskadades vardag genom att exempelvis ha Svartkrogen, en upplevelse med mat och musik i beckmörker där både servitörer och underhållare själva är synskadade. 

– Våra utvärderingar är fantastiska, särskild när det kommer till vår service. Det skulle jag säga är tack vare våra gäster med synnedsättning: om man ser att de går åt fel håll är man så van att gå fram och erbjuda sin hjälp – den uppmärksamheten har vi med oss gentemot alla våra gäster. 

Läs mer på almasa.se 

Hoppa till verktygsfältet