Denna artikel innehåller reklam

På Warbro Kvarn, strax utanför Katrineholm, är det kärleken till god mat och bra kvalitet som driver arbetet. Företaget som grundades av familjen Björklund har varit igång sedan början av 2000-talet och man arbetar klimatsmart med ekologiska produkter och KRAV-märkta varor tillsammans med ett stort engagemang för kulturgrödor. 

På Warbro Kvarn behandlar man alla sina grödor med största möjliga varsamhet, för att kunna ta fram flingor, mjöl och malt som är bra både för människa och miljö. För att minska påverkan på naturen odlar man allt ekologiskt, utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel och alla produkter är KRAV-certifierade. Man odlar ekologiskt spannmål och man har specialiserat sig på så kallade kulturgrödor, äldre sorters spannmål såsom dinkel, emmer, enkorn och nakenhavre med mera. Dessa spannmålsslag har ett högre näringsinnehåll och är perfekta att odla ekologiskt.

– Det här med hållbarhet har blivit mer och mer ett hett ämne, men det är något vi inte riktigt har hunnit reflektera över: vi har alltid jobbat hållbart, berättar Thomas Björklund, vd för Warbro Kvarn. Vi brinner för biologisk mångfald och genom att odla kulturspannmål är vi med och bevarar en genetisk mångfald som i framtiden kanske kommer bli nödvändiga då klimatförhållandena förändras och våra moderna grödor kanske inte kommer klara av de ändrade förutsättningarna.

På Warbro Kvar arbetar man med allt från odling, förädling och försäljning och man levererar produkter över hela Sverige till både stora företag och små konsumenter genom sin egen gårdsbutik. Genom att använda grön el i kvarnen, biogas i gårdens egen mälteri och ta vara på restprodukter från produktionen och använda det som djurfoder eller strö arbetar man för både naturens och människors bästa i åtanke.

– Vi vill ju ta fram produkter som är bra för naturen och omgivningen, men som också bra för människor. Vi har satsat på förädlingsmetoder som är skonsamma mot produkten och ger ett högt näringsinnehåll för oss människor. Vi ångprepparerar inte våra produkter, vilket bevarar enzymaktiviteten i till exempel flingorna och gör dem utmärkta för de som äter råkost. Allt vårt mjöl mals med stenkvarnar vilket ger ett mer smakligt och mer näringsrikt siktat mjöl. Men framför allt handlar det om fullkornsprodukter: vi vill ta fram produkter som människor ska må bra av. 

Läs mer på warbrokvarn.se 

Hoppa till verktygsfältet