Denna artikel innehåller reklam

Sedan entreprenören och grundaren Konrad Bergströms tidigare framgång inom elektronikbranschen hade han vad han kallar förmånen att kunna fråga sig själv; ”vad ska jag göra nu?” Det var då X Shore, varumärket som registrerades redan 1996, fick chansen att testa vattnen.

— Det jag insåg var att jag ville arbeta med något som dels hade en faktisk positiv inverkan på miljön, och dels ville jag göra bra business, säger Konrad. Jag tror inte på att ge bort saker, ett bolag ska verka och tjäna pengar på bra produkter och progressivt arbete.

Svaret för Konrad fanns att hämta i båtbranschen, som han då upplevde hade legat i dvala en längre tid när det kom till nyskapande design, teknologi och användarupplevelse.
— Med de möjligheter som den elektriska revolutionen öppnat upp visste jag att varumärket kunde komma att bli globalt snabbt. 

Det var när Konrad såg Teslas koncept för de berömda elbilarna 2012 som han tänkte att det här fanns ett ännu större utbyte inom båtvärlden.

— I båten är man i en öppen miljö, utsatt för både avgaser och buller. Men med eldrift får man en smidigare, tystare och renare användarupplevelse som dessutom också är mer ekonomisk. Vattnet har ett motstånd på 784 gånger luftens. Då det drar mer energi att driva något genom vatten sparar du runt 90% av kostnaden, jämfört med en båt med förbränningsmotor.

År 2016 tog X Shores första prototyp form och i januari 2019 lanserades företagets Eelex-modell.
— Tre saker genomsyrar vår produkt; design, teknologi och hållbarhet. Kraften i newtonmeter ligger på hela 460 Nm, 300 hästkrafter. En fartfylld och rolig båtupplevelse, helt unik den ombord andra båtar! Vi har byggt en modell där hård- och mjukvara verkar helt i symbios och där komponenterna samspelar sömlöst. Ur ett designperspektiv har vi arbetat för att göra skrovet hydrodynamiskt för minsta möjliga motstånd. Däcket är ren, skandinavisk minimalism möter element som om hämtade direkt från naturen.

Silhuettens estetik tar inspiration från den sydamerikanska ålen med sitt stora huvud, strömlinjeformade kropp och graciösa men kraftfulla rörelsemönster.
— Tittar man dessutom längst fram i fören sitter där ett litet bronsornament i form av en elektrisk ål. Brons oxiderar till att skifta i grönt och detta gör att inget ålornament är det andra likt, det beror helt på hur du använder din båt och vilket farvatten du befinner dig i. I naturen får den alltså som en grön skugga, och det speglar på sätt och vis vad vi vill uppnå med hela vårt båtkoncept; att inte vara en påverkan på naturen, utan snarare att vara i naturen, med naturen.”

Under 2020 börjar X Shore leverera sina första båtar till utvalda kunder, men givet det höga trycket på bolagets produkter får de flesta räkna med att lägga ordern 2020 för leverans 2021.

— Det vi vill är att förändra båtlivet till det bättre. Världens vackraste plats ska inte förstöras av oljud och smog. Vi vill ge dig möjligheten att uppleva sjön såsom den ska upplevas och säkra kommande generationers möjligheter att njuta av ett liv till havs!

Läs mer på xshore.com.

Hoppa till verktygsfältet