HållbarhetLivsstil

Jobba med hjärtat och gör skillnad på riktigt

By februari 1, 2023No Comments

Denna artikeln innehåller reklam

Charlotte Lagerkvist, socialdirektör Botkyrka kommun. Foto: Maria Rosenlöf.

Botkyrka kommun har beslutat att tillföra medel till socialförvaltningen och nu utökar vi antalet tjänster rejält.

Det första Charlotte Lagerkvist gjorde när hon tillträdde som socialdirektör i slutet av 2020 var att genom digitala möten med alla medarbetare skaffa sig insikter om hur arbetsplatsen uppfattades.

– Det var tydligt att många önskade sig transparens, delaktighet och ett nära ledarskap. Det blev startskottet på den utvecklingsresa mot en plattare och öppnare organisation som vi nu fortsätter, säger Charlotte Lagerkvist.

Mod och sårbarhet

Genom möten i chefsgrupper har begreppet ledarskap diskuterats ur många olika aspekter.

– Man pratar ofta om att chefer ska vara modiga, fortsätter Charlotte. Men det innebär också att man är sårbar. Vågar chefen visa det, att en inte alltid vet och kan allt, får man ett öppnare och varmare arbetsklimat. Vilket i sin tur leder till bättre resultat för hela verksamheten. Resonemanget kring sårbarhet har fått fin resonans bland våra chefer som tillsammans med medarbetarna jobbar med människor i sårbara situationer.

Alla tankar lika mycket värda

Det viktiga är att alla tankar får utrymme att ventileras och att de är lika mycket värda vem de än kommer ifrån.

– Vi har också ett särskilt öra till dem som jobbar närmast medborgarna. Det är ju trots allt de som vet bäst vad som händer i samhället, fortsätter Charlotte.

Onboarding och utvecklingsplan

Socialförvaltningen är noga med att ta hand om sina medarbetare genom utveckling av onboardingprogram, introduktionsansvariga och individuell utvecklingsplan. Det satsas också stort på kompetensutveckling.

Läs mer på:

Hoppa till verktygsfältet