Denna artikel innehåller reklam

Det är ingen nyhet att plast är en av de största miljöbovarna och att det hamnar cirka åtta miljoner ton plast i haven, varje år. Majoriteten är plaster som inte går att återanvändas, som sugrör. Raws är företaget som vill förändra världen till en plastfri sådan, med sugrör som består av 100 procent svenskt vass.

Sverige är ett av de länder som tar hårt på den rådande plastkrisen och det är numera standard att få sin dryck serverad med ett tillhörande pappers-sugrör istället för plast. Men vi har nog alla varit med om besvikelsen av att beställa en dyr drink i en bar redo för en trevlig kväll med vänner eller när vi sätter oss i biosalongen, redo att avnjuta en lugn stund med en kall läsk och inom loppet av några minuter istället få en förstörd dryck i följd av att pappers-sugröret upplöses och förstör hela upplevelsen.

Sugrören från Raws ger dig en helt annan upplevelse. De är naturliga, kemikaliefria, värmetåliga och vassen gör att de behåller de formen i såväl varma som kalla drycker till skillnad sugrör i papper som löses upp efter några minuter, oavsett dryckens temperatur. De har även en betydligt tjockare diameter som gör att de enkelt kan återanvändas både genom att kokas och rengöras i diskmaskin.

– På grund av plastkrisen i haven tittade vi på alternativ till plastsugrör och tänkte att vi måste göra bättre. Idén till Raws föddes när jag började läsa på om vetesugrör som ett alternativ. Problemet med vetesugrören var dock att de var så tunna och fragila att de gick sönder så fort man tog på de. Och då föddes idén om sugrör av 100 procent svenskt vass, berättar Eyoel Lundberg, VD.

Raws är beviset på att saker och ting kan förändras. Genom att ta vass som ses som ogräs och som vi har i överflöd här i Sverige och göra sugrör utav visar man på att saker inte behöver fraktas runt halva jordklotet och att det finns smarta alternativ runt om oss i vår alldeles för plasfixerade värld. Samtidigt som de inte kostar multum som metall och bambu.

– Vi använder enbart återvinningsbara material och vill driva ett företag med minsta möjliga miljöpåverkan. Och bara genom att välja Raws blir våra kunder aktivister som hjälper till att skapa en renare och ljusare framtid tillsammans med oss.

Raws resa började för endast sex månader sedan, men man har redan tagit den svenska marknaden med storm. Idag används de miljövänliga sugrören på bland annat Urban Deli, Sturehof och Gröna Lund som alla är med på resan mot en bättre värld, en sipp i taget.

Läs mer på: raws.rocks

Hoppa till verktygsfältet