Hållbarhet

Ett finansiellt skyddsnät – av företagare, för företagare

By mars 15, 2023mars 21st, 2023No Comments

Denna artikeln innehåller reklam

I dag är det viktigare än någonsin att försäkra sin inkomst. I en osäker tid är det svårt att förutse vad morgondagen innebär. Trots det står många företagare utan en arbetslöshetsförsäkring och det vill SMÅA, a-kassan för företagare, ändra på.

SMÅAs historia började med ett sällskap egenföretagare som gick samman för att göra livet tryggare och enklare för Sveriges entreprenörer. I dag, över 50 år senare, är SMÅA med över 100 000 medlemmar Sveriges största företagarägda medlemsorganisation.

Företagandet har förändrats över åren och antalet egenföretagare som ansökt om ersättning från a-kassan har ökat. Ändå är det många som inte känner till de möjligheter och rättigheter som de faktiskt har, när det kommer till att försäkra sin inkomst.
– Är det något vi har lärt oss, är det att vi inte riktigt kan veta vad morgondagen har i beredskap. Yttre omständigheter kan sätta käppar i hjulen även för den mest etablerade verksamheten. Vi vill att alla företagare ska känna till det ekonomiska skyddsnätet vi kan erbjuda, säger Jessica Tjällman, marknads- och kommunikationschef SMÅA.

När man behöver ställa om

SMÅA är en arbetslöshetskassa speciellt riktad mot företagare och deras anhöriga, som arbetar i små- och medelstora företag. Som medlem försäkrar man sin inkomst för endast 159 kronor i månaden, samtidigt som man kan få upp till 1200 kronor per dag i ersättning vid arbetslöshet. En företagare behöver inte avveckla sitt företag för att få ersättning, hen kan i stället låta det ligga vilande under perioden med arbetslöshetsersättning.

Som medlem är du med och påverkar

Förutom att medlemskapet innebär ett skyddsnät för individen bidrar alla medlemmar till ett fungerande välfärdssamhälle och bättre villkor i trygghetssystemen. Medlemsantalet är i sig en viktig faktor för SMÅA då deras storlek ger dem en starkare påverkanskraft i viktiga frågor.
– SMÅA brinner för företagare och vårt fokus är att förenkla och utveckla försäkringen. Vi strävar efter en mer förutsebar lagstiftning som anpassas efter företagarens faktiska vardag och behov. Vi samarbetar med andra aktörer som strävar efter att uppnå ett mer företagarvänligt landskap. Med hjälp av samarbetspartners kan vi även erbjuda våra medlemmar fler försäkringar som exempelvis ett unikt konkursskydd, säger Jessica Tjällman.

Fakta SMÅA – Småföretagarnas arbetslöshetskassa

  • Verksamhet: A-kassa för företagare och familjemedlemmar anställda i familjeföretag
  • Bildades: 1969
  • Utbetald ersättning: 450 miljoner kronor till 6 138 personer 2022. 668 miljoner till 8 421 personer 2021. 

Läs mer och bli medlem på:

Hoppa till verktygsfältet