Hållbarhet

ÅNGE VÄXER – HÄR FINNS FRAMTIDEN

By december 1, 2022No Comments

Denna artikeln innehåller reklam

Det finns många skäl varför Ånge är en kommun att räkna med. Som ny hub för vätgasproduktion har den gröna omställningen redan fått sitt fäste här, och genom ett grönt campus på över 100 hektar odlas en klimatvänlig industri som ska göra kommunen till Sveriges grönaste. Genom en grön tillväxt och ett spirande näringsliv skapas rum för framtidens Ångebor. Välkommen till Ånge – här finns framtiden!

I december 2021 tecknade Ånge kommun och RES Renewable Norden en avsiktsförklaring att ingå samarbete för utveckling av en industrisite i Alby, Ånge, med en vätgasanläggning. Målet är att till 2024/2025 kunna tillhandahålla industrin med grön vätgas. 

– Ånge är en kommun i ständig utveckling och vi kan nu stoltsera med att framtidens gröna omställning sker här. Därför etablerar vi ett grönt campus på 150 hektar, som ska bli ännu större, där samtliga verksamheter ska baseras på ett cirkulärt grönt tänk, berättar Mattias Robertsson-By, kommunchef Ånge. 

Vätgastillverkningen är hjärtat i det gröna klustret och genomförs av RES. Målet är att skapa en industriell symbios, där så mycket som möjligt av huvud- och restprodukter används lokalt till andra verksamheter.

– Eftersom kommunen äger marken kan vi ställa kravet att företagen som verkar på den ska bedriva grön och cirkulär verksamhet. Detta är en stor omställning som är en del i att vi utvecklar ett Ånge som är ett gynnsamt centrum för både företagen och klimatet, säger Mats Gustafsson, näringslivschef. 

Permascand är bara ett av alla framtidsbolag som etablerat sig i Ånge.

– Något som vi i Ånge är väldigt stolta över är att vi har ett så starkt och differentierat näringsliv. Vi har länets högsta andel företagare, näst högst andel nyföretagande och länets lägsta arbetslöshet. Det går bra för företagen och mycket är på gång i alla branscher. Därför satsar vi på kommun stort på att främja inflyttning, säger Mattias Robertsson-Bly. 

Rekryteringsbehovet sträcker sig över alla branscher och inkluderar allt från specialiserade ingenjörer och forskare, ledare och chefer, till lärare, undersköterskor, turismutvecklare, hantverkare, transport-, anläggnings- och industriarbetare. Målet är att skapa 500 nya arbetstillfällen under nästa mandatperiod, vilket man redan nu känner sig trygga med att uppnå.

– Vi vill att fler ska se möjligheterna som finns i att flytta hit. Här kan du växla upp din karriär såväl som livskvalitet, och få ett antal fördelar. Som närhet till natur, gemenskap och ett trevligt och tryggt socialt nätverk – en fantastisk miljö för barn att växa upp i, menar Mats Gustafsson och avslutar: 

– Vi i Ånge kan stolt säga att framtiden är här i våra vackra bygder, då den gröna omställningen är central för vårt samhälle och vår utveckling. Välkommen hit!

Läs mer på:

Hoppa till verktygsfältet