Denna artikel innehåller reklam

Med ombryddhet som ledord lyckades City Gross under föregående år bland mycket annat minska sitt matsvinn med 16 procent, koldioxidutsläppen med 81 procent och försäljning av plastpåsar med 7,5 procent. De är stolta men aldrig helt nöjda och med ambition att vara Sveriges mest ombrydda detaljhandelsföretag, har deras hållbarhetsresa bara börjat. 

City Gross lyckades få ner sitt matsvinn med 16 procent, mycket tack vara den nya förpackningstekniken Skinpack. Det är en transparent vakuumförpackning som ökar köttets hållbarhet med upp till tre gånger så länge som en vanlig förpackning. En hållbar lösning som minskade köttsvinnet med 63 procent och beräknas minskas med 520 ton per år. 

  • Förutom införandet av Skinpack har vi under förra verksamhetsåret inlett samarbeten med Whywaste och Rescued Fruits för att minska matsvinnet. Det är en app som håller koll på när maten på hyllorna börjar närma sig utgångsdatum. Genom användandet av Whywaste kan vi snabbt och smidigt sänka priset på diverse produkter innan de går ut vilket försäkrar våra konsumenter till en trygg och hållbar handel. Rescued Fruits är ett företag som gör must av frukt och grönt som i vanliga fall hade kasserats. Med hjälp av det sparade vi fem ton frukt under ett halvår. I år hoppas vi spara minst det dubbla, berättar Annica Hansson-Borg, Chef för miljö och kvalitet.

Varje år produceras 1,7 miljarder kvitton i Sverige, vilket motsvarar ca 60 000 träd. Onödig pappersförbrukning tär ordentligt på vår miljö men vi har City Gross att tacka för appen som på sikt kan åtgärda detta problem.

  • För att spara på jordens resurser har vi har infört en smart lösning i form av en app som sparar våra kunders kvitton digitalt istället för i pappersform. Med denna metod kan vi spara 20 miljoner kvitton per år, berättar Annica.

Precis som matsvinnet och onödig pappersförbrukning är fossila bränslen en av de största faktorerna till en försämrad miljö. För att minska utsläppen av växthusgaser och för att göra skillnad har City Gross bytt ut bränslet i alla sina transportfordon till den förnyelsebara dieseln HVO100. Genom att byta till detta bränsle har bolaget lyckats minska sina egna koldioxidutsläpp med 81 procent på bara ett år. 

  • Vi vill göra skillnad på riktigt och bedriva en hållbar verksamhet. HVO börjar ta slut så vi arbetar ständigt för att hitta en ny hållbar lösning för att fortsätta reducera vårt fossila avtryck. Framöver kommer vi även börja farsa ut produkter som inte har fossilfria förpackningar och fortsätta med digitaliseringen, reducering av kvitton och minskat matsvinnet, för vi är stolta men aldrig helt nöjda, avslutar hon.
Hoppa till verktygsfältet