HållbarhetLivsstil

PEDATIM SKAPAR DELAKTIGHET, ENGAGEMANG OCH SÄTTER PATIENTEN I CENTRUM

By maj 3, 2023oktober 5th, 2023No Comments

Denna artikeln innehåller reklam

Scandinavian Phystec AB grundades 2019 och påbörjade då utvecklingen av rehabiliteringshjälpmedlet Pedatim som nu funnits på marknaden sedan november 2022. Pedatim är ett digitalt hjälpmedel som tydliggör, visualiserar, ger feedback och belönar när patienten utför sin rehabilitering.

Ingela Sjölin har en bakgrund som leg. fysioterapeut och många års erfarenhet inom vården på Skånes universitetssjukhus på Hjärtavdelningen och Kärlkliniken. Parallellt med sitt arbete i vården har hon tagit fram Pedatim, en enkel lösning som använder befintliga resurser och involverar patienten i den viktiga rehabiliteringen efter operation eller medicinskt ingrepp.

– Vår lösning skiljer sig på marknaden då den framför allt vänder sig till patienten. Filosofin är att göra patienten mer delaktig i sin egen rehabilitering. Delaktighet i rehabiliteringen gör patienten friskare och starkare snabbare, vilket också underlättar för personalen. Med vår lösning blir patienten engagerad, motiverad och ansvarstagande för rehabiliteringen på ett naturligt sätt. I grunden vill alla människor bli friska och klara sig själv. Den kraften måste man lyfta fram, säger Ingela Sjölin, vd för Scandinavian Phystec.

Pedatim står likt en ”tavla” placerad vid patientens säng, eller i närheten, så att den ständigt är inom synhåll. Fysioterapeuten sätter ordinationen på tavlan så den blir tydlig och visuell. Därefter interagerar patienten med Pedatim genom att bekräfta varje gång en övning har utförts. En stor fördel är att ordinationen blir synlig för patient och personal, samtidigt som arbetet kan följas upp och justeras vid behov.

Det är viktigt att rehabiliteringen genomförs så att patienten kommer i gång, blir stark och kan lämna sin plats till nästa patient. Annars bidrar det till stopp i vårdkedjan, köerna ökar och brist på vårdplatser uppstår. Vi anser att rehabilitering är ett stort och viktigt område som inte får den plats i dagens vård som den borde få.    

– Det är ju lika viktigt att följa sin rehabilitering som att ta sina mediciner, påpekar Ingela.

– Vi bidrar till att inte slösa på vårdens resurser utan i stället ta hand om och förvalta dem på bästa sätt, till nytta för både patient och personal. Pedatim sparar både materiella och personella resurser vilket leder till ett mer hållbart förhållningssätt i vården, avslutar Ingela Sjölin.


Scandinavian Phystec AB bildades 2019. Ägare är Ingela och Joakim Sjölin med 75% och Smile Inject Capital till 25 % (ett investerarbolag samägt av affärsänglar och statliga Saminvest). Ingela är grundare och vd för bolaget och Joakim är operativ konsult i företaget. Övriga i teamet är Bengt Bengtsson teknisk konsult och Max Ehle mjukvaruutvecklare via EC Solutions i Helsingborg. Phystec är också medlem i Smile Incubator, en av Sveriges ledande Life Science inkubatorer.

Aktuellt:
Scandinavian Phystec kommer att ställa ut på Vitalismässan i Göteborg 23-25 maj samt i oktober på Fysioterapidagarna, också i Göteborg.

Läs mer på:

Hoppa till verktygsfältet