Denna artikel innehåller reklam

Marbodal har i ett pressmeddelande nyligen uppmärksammat svenskarnas ökade vilja att göra mer hållbara val. Detta gäller även då när man renoverar kök och väljer ny köksinredning. Man har därför tagit fram fem enkla sätt att göra vardagen mer hållbar i köket.

Här presenteras Marbodals tips för en mer hållbar köksvardag:

  • Inventera – Att veta vad man har i skåpen är nyckeln till att minska sitt matsvinn. Ser man inte maten är det lätt att den glöms bort, blir dålig och måste kastas. När man har full koll på sina matvaror och låter allt i kylskåpet vara synligt kan man rädda mycket mat som annars kanske skulle ha blivit dålig.

 

  • Källsortera – De flesta källsorteringsprodukter är mycket praktiskt utformade för att vi ska kunna sortera på rätt sätt. De är lätta att tömma, hålla rena och transportera. Det gör det enkelt att hålla ordning i köket och återvinna avfallet. Med det ventilerade källsorteringskärlet för matavfall kan även matresterna ”luftas” så att de kan förvaras i papperspåsar utan att de blir fuktiga och riskera att lukta illa.

 

  • Förvara – Ett kök med smart förvaring håller livsmedel som bröd och grönsaker fräscha länge. När matvarorna förvaras på rätt plats håller de längre och man tvingas inte slänga bröd eller frukter för att de börjat mögla. Smart förvaring gör det även enklare att sortera och hålla koll på vad som finns hemma.

 

  • Förvalta – Förläng hållbarheten och smaken genom att sylta, torka och salta. Koka sylt på sommarens hallon så de räcker hela vintern. Höstens äpplen kan torkas och ätas i müsli som varar länge. Genom att låta mat med kort livslängd göras om till andra mer varaktiga livsmedel bidrar man till en mer hållbar livsstil.

 

  • Återvinn – Mycket av de matrester som slängs kan istället göras om till massor av goda rätter. Torra brödbitar kan enkelt stekas i smör och kryddas med salt och peppar för att användas som krutonger i sallad eller soppa. Frukt och grönt som sett bättre dagar kan få nytt liv som smoothies och bruna bananer gör sig utmärkt i pannkakor eller bananbröd.

Och glöm inte, även de små förändringarna kan göra stor skillnad.

Hoppa till verktygsfältet