HållbarhetLivsstil

FRAMTIDENS MOBILITETSLÖSNING – UPPKOPPLAD CYKLING

By maj 16, 2024No Comments

Denna artikeln innehåller reklam

Den digitala utvecklingen har gått framåt i en rasande takt under de senaste åren vilket inneburit att fler använder sig av alltmer avancerad teknik. Smarta enheter såsom smart homes, smartwatches och smartphones håller oss uppkopplade, men… Smart bikes? Hur fungerar de?

Bosch har länge legat i framkant vad gäller teknisk innovation och smarta produkter. Även intelligenta lösningar för framtidens mobilitet är ett område inom vilket Bosch står som pionjärer.

En del av sitt framtidsorienterade hållbarhetsarbete inom smart mobilitet är den uppkopplade elcykeln. Tanken är lika genial som enkel – med hjälp av en app kopplar man upp sig mot elcykeln och får på så sätt tillgång till flera digitala funktioner som både ökar säkerheten och uppmuntrar till att ta cykeln framför bilen, inte minst vid kortare resor.
– Vi vill att våra produkter ska bidra till en klimatvänlig framtid där människor är mobila på ett hållbart, flexibelt sätt samtidigt som de får en bättre cykelupplevelse säger Claus Fleischer, vd för Bosch eBike Systems

Bland dessa funktioner går bland annat navigering, stöldskydd, möjligheten att skräddarsy skärmvisning och assistanslägen att finna. Aspekterna på säkerhet är många. GPS-systemet gör att man kan navigera utan att det blir farligt med båda händerna på styret. Ett annat fokus är stöldskydd med funktionerna eBike Alarm och eBike Lock, som kan styras via såväl mobil som display. Med detta stöldskydd kan bland annat motorn låsas och larm aktiveras vid stöldförsök. Även rapportering vid eventuell stöld samt realtidsspårning ingår.

Som uppkopplad blir elcykeln alltmer lik en bil med digital servicebok och regelbundna uppdateringar, vilket förenklar vid reparation och andrahandsförsäljning. Systemet fungerar på en rad cykelmodeller, allt från fritids- och pendlingscyklar till mountainbikes.

Utöver detta har Bosch även utvecklat en ABS som ska öka säkerheten i trafiken. Att det är just Bosch som står för denna utveckling är inte konstigt då företaget introducerade ABS för bilar för snart 50 år sedan. Tack vare sensorer på bak- och framhjul känner ABS:en av hjulets rotation vilket gör att inbromsningen blir stabilare och bromssträckan kortare. 

Ett felaktigt bromsbeteende är en av huvudorsakerna till cykelolyckor. Upp till 29 procent av alla elcykelolyckor skulle kunna minskas eller helt förhindras varje år om de var utrustade med ett tillförlitligt ABS-system. Detta framgår av undersökningar som utförts av Bosch Accident Research.
– Frambromsen på en cykel är avgörande för en kort bromssträcka. Men många människor undviker att använda den eftersom de är rädda att falla på grund av den höga bromskraften. Bosch eBike ABS motverkar detta genom att avsevärt minska risken för fall och överslag, avslutar Claus Fleischer.

Hoppa till verktygsfältet