Denna artikel innehåller reklam

Historiens vingslag finns i luften i Sigtuna där Sveriges kung Erik Segersäll ville skapa en mötesplats för människor. I samma anda drivs sedan många år tillbaka Sigtunahöjden där det mänskliga mötet står i fokus och där man vill fortsätta den tusenåriga historien och ge de absolut bästa förutsättningarna för såväl det goda mötet som en hållbar framtid. Tillsammans med ledorden lärande, tillsammans och wow sätter Sigtunahöjden ribban högt för vad en hållbar verksamhet faktiskt innebär.

Sigtunahöjden var en av de första anläggningarna i hela Norden som Svanenmärktes, redan 1999. Man har arbetat med hållbarhetsfrågor så länge i sin verksamhet och hela tiden ställer man sig frågan om vad som ska bli nästa steg. Arbetet har fortskridit och idag sträcker sig hållbarhetsarbetet uppifrån med ägardirektiv till återbrukade arbetskläder, bi-odling och närproducerad mat i restaurangen Skog. Arbetet innefattar även personalfrågor om hur man är en god arbetsgivare och tar hand om sin personal, något som Lotta Boman, vd för Sigtunahöjden hoppas att allt fler tänker på, inte minst under rådande omständigheter. 

– När man under de senaste månaderna haft mötesförbud eller arbetat hemifrån på många arbetsplatser är det så otroligt viktigt att ta hand om det som är verksamhetens viktigaste tillgång: personalen. Att träffas fysiskt gör att vi mår bra, men det måste självklart ske på ett säkert sätt. Vi har därför sett till att vår anläggning är så säker den kan vara och att det finns ett tänk bakom verksamheten. Vi erbjuder en mötesplats och en hållbar helhetsupplevelse och vi visar gärna upp hur vi jobbar.

Kockarna på Sigtunahöjden är proffsiga och hela restaurangupplevelsen med öppna ytor med naturmaterial och handskruvade trätak, blomsterdekorationer som i säsong alltid kommer från trädgården utanför och med mat som med omsorg lagas med lokalproducerade råvaror och det naturen har att bjuda. Från de egna bikuporna kommer honungen som används som smaksättare i maten och som säljs på burk till våra gäster, och det är ingen fråga om hur restaurangens namn Skog kom till. Med inspiration från naturen, skogen och lugnet vill man också väcka frågan om hur man i alla typer av verksamheter kan arbeta långsiktigt och klimatvänligt. 

– Det är ganska ovanligt i mötesbranschen att man driver sin verksamhet på det sättet vi gör. Men vi hoppas kunna visa att vi har tagit det steget och att det därefter bli så mycket enklare att arbeta vidare hållbart. Med det viktigaste är att vi lever som vi lär, att vi inte slänger oss med floskler utan att vi integrerar hållbarhetstänket i hela verksamheten. Det är också därför vi har initierat ägardirektiv för anläggningen. Vinsten som man gör ser man till att återinvestera, vilket också underlättar möjligheten att komma vidare och bidra till samhället i stort, berättar Lotta. 

Lärande som ett av ledordet är något som man gärna gör som en resa tillsammans med sina besökare och med skatteintäkter till kommunen går en del av verksamhetens framgång till att betala in skatter som används till skola, vård och omsorg. 

– Det är den fina tanken med att arbeta med det här: att kunna påverka! Det ger ringar på vattnet att göra gott och vi måste gynna varandra och det gäller alltifrån mångfald och bra arbetsvillkor till maten vi serverar. Och sedan ska givetvis våra besökare känna att de kan komma hit för att koppla av och njuta – återhämtning är också viktigt för att hålla motivationen uppe, avslutar Lotta. 

Läs mer på sigtunahojden.se 

Hoppa till verktygsfältet