Denna artikeln innehåller reklam
Omkring 800 000 svenskar har dyslexi, en siffra som skulle stiga drastiskt om man även räknar in alla personer som har någon form av läs- och skrivsvårigheter eller dyskalkyli. Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn, FDB, arbetar för att förbättra skolgången och främja framtidsutsikterna för barn och ungdomar med läs- och skrivsvårigheter, samt stötta föräldrar i samtal med skolan.
För barn med läs- och skrivsvårigheter är det viktigt att få rätt stöd i skolan, detta för att ha möjlighet till en jämställd skolgång. Utan rätt stöd riskerar elever med dyslexi att hamna bakom och missa viktiga moment i skolgången, vilket kan ha stor inverkan på framtiden.
I över 30 år har FDB varit med och gett råd, stöd och vägledning till familjer som har barn med dyslexi. I dag är föreningen rikstäckande, med aktiviteter på flera platser i Sverige. FDB arrangerar aktiviteter för barn och unga med läs- och skrivsvårigheter – allt för att de ska få en likvärdig skola och vardag.
FDB ger handfasta tips och verktyg
För att underlätta i vardagen för såväl föräldrar, dyslektiker samt anhöriga har FDB genom åren samlat hjälpmedel att ta del av via sin hemsida. Med hjälp av framtaget stödmaterial blir det enklare för barn att lära sig grammatik och matematik, medan man med hjälp av FDBs filmmaterial får konkreta tips som gör skolan både lättare och roligare.
Vill man hellre lyssna på hur det är att ha dyslexi går det även att lyssna på FDB-producerade DyssePodden. I Dyssepodden, som är Sveriges största intervjupodd om dyslexi, delar fyra ungdomar som själva har dyslexi med sig om sina upplevelser och tips samt intervjuar forskare, lärare, författare, politiker och andra intressanta personer om olika dyslexirelaterade ämnen.