Denna artikeln innehåller reklam
Den ständigt expanderande digitala närvaron sätter en viktig fråga i rampljuset – barn och ungas nätsäkerhet. När cyberhot och hackerattacker blir allt vanligare måste medvetenheten och kunskapen om it-säkerhet öka. ”Sverige är väldigt digitaliserat och hamnar högt upp på topplistan i Europa. Men när det kommer till cybersäkerhet når vi inte ens topp trettio. Det är detta glapp vi försöker minska genom Cybersecurity Academy”, säger Judith Maiers, Unga Forskares projektledare för initiativet.
Vi ser en ny generation växa upp i en digital värld där sociala medier, internet och uppkopplade enheter är en stor del av vardagslivet. Samtidigt som den digitala närvaron öppnar upp för kunskapsutbyte, dialog, engagemang och interaktion med vänner, ökar utsattheten för barn och ungdomar. Med insikt om detta har Unga Forskare och företaget IBM, med uppdragsmedel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) startat Cybersecurity Academy – ett initiativ som tillsammans med andra företag i teknikbranschen har som mål att öka kunskapen om nätsäkerhet hos skolelever.
– Parallellt som våra barn och ungdomar spenderar allt mer tid online, har en rad omvärldsfaktorer förändrat säkerhetsklimatet rejält, med bland annat ökad spridning av desinformation, påverkanskampanjer och cyberattacker. Därför är det otroligt viktigt att vi ökar ungdomarnas medvetenhet genom föreläsningar, undervisningsmaterial och fritidsaktiviteter som vi erbjuder i samarbete med it-experter, säger Judith Maiers.
Initiativet som startades hösten 2019 har som syfte att öka intresset för teknik bland unga, dels att sprida kunskap och information om säkerhet online – två aspekter som går hand i hand.
– Den digitala världen och dess lösningar har en självklar plats i arbetet att lösa de utmaningar som samhället står inför, såsom miljö -och klimatfrågor. Dessvärre ser vi att det finns viss teknisk kompetensbrist som inte ser ut att minska, inte minst när det kommer till kunskap om digitaliseringens säkerhetsrisker. Genom att inspirera, informera och visa hur bred teknikbranschen är hoppas vi kunna stävja denna utveckling.
Målet med Cybersecurity Academy är att nå så många som möjligt – vilket idag är hela en miljon skolelever. I samverkan med en rad partnerföretag erbjuds därför grund- och gymnasieskolor föreläsningar med it-experter som ger ungdomarna en djupare inblick i hur det dagliga arbetet med nätsäkerhet ser ut. Inom initiativet tillhandahåller Unga forskare även lärarhandledningar med anpassningsbara lektionsserier riktade till alla lärare – oavsett ämnesområde och tidigare it- och teknikkunskaper – för att bedriva arbete med it-säkerhet i klassrummen. Cybersecurity Academy har också tagit fram fem digitala lektioner på utbildningsplattformen IBM SkillsBuild riktat till högstadier, gymnasier och föräldrar, som lär eleverna om vikten av att bry sig om bland annat it-säkerhet, AI och källkritik. För intresserade lärare erbjuds även fortbildning i it-säkerhet. Alla erbjudanden är kostnadsfria.
– Dagens unga, som växer upp med digital teknik och använder den med skicklighet, behöver fortfarande undervisning i att bedöma risker och vara kritiska mot information de möter online. I dagens informationssamhälle är källkritik en del av vår gemensamma motståndskraft, avslutar Judith Maiers